L’empaçament: De Sant Roc a La Tèrmica

Per al curs 2016-2017 es planteja un àmbit d’intervenció únic per a les 3 línies del PFC. L’àmbit serà prou ampli i amb una complexitat prou diversa com per poder abastar simultàniament les temàtiques de cada línia, i permetre al mateix temps la diversitat de projectes en el sí de cadascuna de les línies.

El fet de compartir el mateix àmbit implicarà un reforçament en la transversalitat en el sí dels tallers. Així mateix, els seminaris de les assignatures troncals i els seus continguts podran estar més orientats al programa general del PFC, i cada estudiant, independentment de la línia que hagi escollit, en podrà treure un millor rèdit.

Com a àmbit del curs es proposa un recorregut que uneix el barri de Sant Roc de Badalona amb l’àrea de les Tres Xemeneies de l’antiga central tèrmica de Sant Adrià de Besòs. Es tracta d’una àrea complexa, que compta amb un polígon de cinquanta anys d’antiguitat, sense equipaments i afectat d’aluminosi, diversos passos sota l’autopista C31 –que travessa elevada– una zona residencial renovada, una zona industrial obsoleta i una altra de més nova que és la segona àrea de venda al major d’empreses xineses més important d’Espanya. A segona línia de mar, trobem un centre comercial Alcampo amb un gran aparcament en superfície i l’intercanviador –precari– entre l’estació de rodalies de Sant Adrià i el final de línia actual del tramvia. Finalment, a primera línia de mar hi ha la Central Tèrmica, un parc gestionat per la Diputació de Barcelona, diversos equipaments esportius i un gran solar buit pendent d’edificar-hi habitatges privats.

És, per tant, una zona en transformació on el recorregut, que actuaria com a connector de les diferents realitats i com a catalitzador dels nous usos, mitjançant la deconstrucció, la reutilització i la nova construcció d’habitatges, equipaments i espais públics.

Els referents més propers són, cap al sud-oest la desembocadura del Besòs, en procés de convertir-se en zona de protecció de la biodiversitat, i a l’altra banda del riu, la central de cicle combinat i el parc del Fòrum 2004. En sentit nord-est s’arriba ràpidament al port de Badalona.,També es dóna el cas que el 2016 es compleix el 50 aniversari del trasllat del poblat d’ètnia gitana del Somorrostro a Sant Roc.